Producten voor auto's / bestelwagens / 4x4

stage_image1_lg

Europees bandenlabel

Achtergrond & criteria

De Europese Unie heeft in 2012 het Europees bandenlabel ingevoerd, opdat de consument over gestandaardiseerde informatie zou beschikken over de efficiëntie van de aangeboden banden op het vlak van rolweerstand (verbruik), grip op nat wegdek (remafstand) en extern geluidsniveau.


Hoe het label lezen?

Grip op nat wegdek

Grip op een nat wegdek is een kritiek veiligheidskenmerk en heeft betrekking op het vermogen van de banden een voertuig snel te laten stoppen op een nat wegdek; dit kan worden uitgedrukt door de remafstand. Het remafstandverschil tussen twee opeenvolgende categorieën komt overeen met één tot twee autolengtes (tussen 3 en 6 meter) wanneer er bij een snelheid van 80 km/uur op een nat wegdek wordt geremd. Het verschil in remafstand tussen categorieën A en F bedraagt meer dan 18 meter.

Brandstofefficiëntie

Brandstofefficiëntie is belangrijk om zowel CO2-emissies als vervoerskosten te verminderen. Het verschil tussen twee opeenvolgende categorieën betekent een afname of een toename van het brandstofverbruik van ongeveer 0,1 l per 100 km voor een auto die gemiddeld 8 l per 100 km verbruikt.

Geluidsniveau

Dit is het externe geluid dat door de band wordt geproduceerd; het wordt gemeten in decibel. Hoe meer zwarte balkjes op het label, hoe luider de band.

Waarmee moet u nog rekening houden bij het kiezen van nieuwe banden?

Het bandenlabel is ontworpen om informatie te verstrekken over 3 criteria, maar er zijn nog tal van andere prestatiefactoren waarmee rekening moet worden gehouden, waaronder:

  • Bescherming tegen aquaplaning
  • Stabiliteit & wegligging
  • Rijgedrag en stuurprecisie op nat en droog wegdek
  • Duurzaamheid
  • Remprestaties op droog wegdek
  • Gedrag in winterse omstandigheden

Automobielproducenten eisen dat voor al deze prestatiefactoren aan de strengste normen wordt voldaan vóór ze banden goedkeuren voor hun nieuwe auto’s. De bandentests die vaak worden gepubliceerd, houden ook rekening met deze prestatiefactoren. Ze vormen dan ook een uitstekende bron van onafhankelijke informatie over de totaalprestatie van een band.


Vedere informatie: